Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Исаев, "Интегро": Трябва да се спре с очернянето на ромите

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Със 125 на сто са се увеличили ромските семейства в Берлин след приемането на България и Румъния в ЕС, е показала статистиката.
1400 деца, които не знаят немски, са записани за новата учебна година в Берлин. 450 от тях са от България и Румъния. Берлинските учители написаха гневно писмо до градската управа за децата, които не знаят нито дума немски. При опитите да се реши проблемът не се поставя въпросът къде и какво работят родителите и как ще издържат децата си. Сенатът на Берлин отпуска 300 хиляди евро за помагала за „новите берлинчани“, предаде от германската столица Елена Трифонова.

 

Огнян Исаев от асоциация „Интегро“ коментира проблема:
Ромите успяха да направят това, което Външно министерство не успя да направи - накараха Франция и Германия да отворят пазара си за нас. Естествено е, когато семействата не знаят немски, да се предприемат мерки, за да научат езика. Аз съм от Върбица и живея в квартал „Трошка". 80 процента от хората от моя квартал са в Европа и се занимават с честен труд. Винаги има сред цялата маса хора, които се занимават и с нещо друго, но не може да се генерализира. Трябва да спре да се нарича ромско всичко лошо. На мен като ром не ми е приятно непрекъснато да се твърди, че ромите правят това и онова. Ромите са граждани, които имат нужда от подкрепа. Само подкрепата и прилагането на законите ще реши съществуващите проблеми, смята Исаев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна