Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: Забраната за производство на ориенталски тютюн ще засегне националния интерес

Снимка: Архив
Ако се стигне до решението на ЕК за забраната производството на ориенталски тютюн, това би имало ефекта на социална бомба. Определено за една евентуална забрана за производство и търговия с ориенталски тютюн ще засегне не просто 200 хиляди български граждани и семейства от райони, които са се утвърдили като монокултурни райони, но засяга и националния интерес на България. Не случайно тютюнопроизводството се дефинира като стратегическо производство. Това каза заместник-председателят на ДПС Лютви Местан в предаването "12+3".

Ако не сме достатъчно адекватни в своето противодействие, може да се стигне до решение. Затова ние в ПГ на ДПС призоваваме към изработването на обща национална позиция и обща европейска позиция на всички държави, които биха били засегнати от забраната за производство на ориенталски тютюни, както и към реална ангажираност с този проблем, за да се предотврати рискът идеята да се превърне в окончателно решение на ЕК и ЕП. Говорим обаче за реална ангажираност, а не за пиар ангажираност, заяви Местан.

Българското правителство ще получи подкрепа за обща национална позиция само ако няма избирателен подход и не се опитва да превърне казуса в политически ресурс, беше категоричен той.

Местан коментира и процеса в пазарджишкия съд срещу 13 подсъдими, обвинени в проповядването на радикален ислям. Според него това дело ще бъде тест за зрелостта и компетентността на българския съд.

По отношение на предстоящите парламентарни избори и обещанията на ГЕРБ Местан заяви: Чувствителността и интелектът на българския гражданин не могат да бъдат чак в такава степен подценени. Едно управление, което три години замразява доходите, която политика в условия на инфлация означава драстично свиване на доходите, няколко месеца преди парламентарните избори изведнъж да представи политиката на доходите като свои политически приоритет - това е дребна хитрящина, която има за цел да заблуди гражданите. Нещо, което не е правено през 3 години и половина управление на страната, изведнъж обещанието, че ще потекат реки от мед и масло е върховна изява на популизма, на опита за пореден път да бъде подведен българския избирател. Но съм убеден, че вече има необходимост от ново управление със съвършено различна формула на властта. Моделът на управление на ГЕРБ е един откровено сгрешен модел. Показват го и последните събития. България е в тежка ситуация предвид и на иска на "Росатом" и решението за спиране на проекта "Белене".

ДПС са категорично против иска от руска страна към България, каза още Местан. Смятаме, че едва ли има сериозен и отговорен български политик, който да не е против иска, но ние като опозиционна политическа сила изразяваме категорична позиция по този въпрос, но дотук. Ние нямаме възможност и отношение към технологията на двустранните отношения между България и Русия. Този иск отново пряко засяга българския национален интерес. Единствено отговорен за това тежко положение, в което изпадна страната, е българското правителство. Компетентността на едно правителство следва да обхваща не само сключването на един договор. То трябва да бъде отговорно и достатъчно компетентно да договори най-добрите условия при прекратяването на един договор, добави той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени