Служители от 28 регионални здравни инспекции в страната извършват четири пъти в годината проверки в детските общински и частни млечни кухни. На територията на цялата страна работят общо 167, които предлагат обедни менюта на деца от 10-месечна до 3-годишна възраст. Най-често допусканите нарушения в приготвянето на детската храна са свързани с еднообразни менюта поради липса на съвременен рецептурник за хранене на децата до 1 година. Не във всички детски млечни кухни се предлага риба, не се предлагат достатъчно плодове и зеленчуци. От Здравното министерство подготвят нов рецептурник за хранене на децата до 3-годишна възраст. Д-р Нана Николова от министерството увери в предаването "Преди всички", че новият документ ще е готов до края на годината, и добави:
Спазват се необходимите изисквания за физиологични норми на хранене, но са установени и някои несъответствия, например отсъствие на постни ястия в храната на децата, завишена консумация на брашно, на макарони, на нишесте, в някои случаи не се предлагат пресни плодове и зеленчуци, наличие на еднообразие на менютата в детските млечни кухни. Това може да се обясни с липсата на официален рецептурник за хранене на децата от една до три години. Такъв рецептурник в момента се изготвя. Той ще бъде готов до края на настоящата година.
Целия репортаж на Евелина Стоянова по темата с гласовете на служители в детските кухни, на родители, лекари и на д-р Нана Николова можете да чуете от звуковия файл.