Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Овчаров: Днешната сценка показа, че проектът "Белене" е икономически изгоден

Снимка: БГНЕС

Тази сценка, която беше разиграна днес, доказва поне 4 неща. Единият извод е чисто политически. ГЕРБ явно оцениха, че губят и професионалния, и политическия дебат около "Белене" и референдумът около тази централа. Те прецениха, че това би могло да доведе до катастрофални за тях резултати на предстоящите избори. Това каза Румен Овчаров, депутат от БСП, в коментар на новината, че американската компания "Глобъл пауър консорциум" е проявила интерес за изграждането на АЕЦ "Белене".

Очевидно беше, че нито правителството е готово, нито инвеститорът е готов с конкретни параметри по това, което се предлага. Днешната сценка доказа първо, че проектът "Белене" е икономчески изгоден, че има пазар за електроенергията от "Белене" и третото е, че е възможно проектното финансиране.

Според Румен Овчаров един проект с мажоритарно държавно участие прави атомната електроцентрала не само да печели, но и да поддържа едни значително по-ниски цени на електроенергията.

Ако държавата е решила да продава "Белене", тя трябва да обяви ясна процедура. Ако държавата е решила да продава 100 процента участието си, трябва да направи анализ и да обясни. Това, което казаха инвеститорите днес - ние сега ще вземем 100 процента, пък после, ако българската държава иска да участва - ние ще й  продадем дял. Ще стане така, че сме направили още на тройно по-висока цена, допълни Овчаров.

Чуйте мнението в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени