Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перванж Берес: Трябва да се ограничат злоупотребите с осигурителните вноски

Снимка: БГНЕС

Делегация на Комисията по заетост и социални въпроси към Европейския парламент, която е на посещение у нас, проучва по-детайлно българския пенсионен модел. Целта е в рамките на Европейския съюз да се въведе единен регламент за преноса на пенсионни права, натрупани в допълнителните осигурителни системи - коментира председателката на Комисията Перванж Берес.

Европарламентаристите смятат още, че за да се осигури устойчивост на пенсионната система, трябва да се засили административният капацитет и да се ограничат злоупотребите при укриване на осигурителните вноски, каза още Перванж Берес:

Ние смятаме, че въпросът за административния капацитет и изграждането му е от решаващо значение, защото ако има измами – това означава, че няма доверие в системата и липсва контрол. Не искам да кажа, че зад всеки работодател или служител трябва да стои полицай, но в една съвременна държава трябва да се спазват социалните права. Всичко това е свързано и с борбата срещу корупцията, със справедливостта в държавата. Нямам чудодеен отговор. Зная, че въпросът е много труден, но трябва съвместно да се борим.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени