Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: С промените в Семейния кодекс ще се плаща издръжка за деца и без брак

Снимка: БГНЕС
С поправките в Семейния кодекс трябва да се защитят правата на децата. Когато една двойка е живяла дълго време съвместно и не е сключила граждански брак и по някакви обстоятелства тръгва да се разделя, именно тук нямаме нужния гаранционен механизъм за самите деца. Когато се касае за един развод имаме участието на съда и Агенция за защита на детето и се следи за интереса на децата. Това каза Емил Радев от ГЕРБ в предаването "Нещо повече".

Промените в Семейния кодекс касаят огромен брой граждани, така че трябва да преминават в много широко обществено обсъждане. /.../ Все по-голяма е тенденцията да не се сключва граждански брак. Голяма част от децата, които се раждат у нас са с родители без граждански брак и това налага да се дадат нужните права. В момента се формира работна група, обясни Радев.

По отношение на реакцията на Българската православна църква за промените в Семейния кодекс депутатът коментира: Не е изненада тази реакция на Българската православна църква и тя няма как да е друга. Все пак тя се движи от канона, който отрича даже и гражданския брак, когато не е сключен и църковен, но да не забравяме, че живеем в 21 век, все повече хора са избрали този начин на съжителство и ние трябва да зачитаме тяхното желание да уредят своите взаимоотношения.

Адвокат Албена Койчева заяви, че става въпрос за една голяма и все повече нарастваща една група деца, отглеждани от един родител. Нуждата от такава промяна отдавна е назряла, но досега се обсъждаха много повече въпросите за равенството в правата на родителите и много по-малко въпросите за равните задължения и отговорности на тези родители, добави Койчева.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна