Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Петров с почетен медал от Европейския парламент

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Българският моряк Петър Петров, който помогна за спасяването на над 500 души от потъващия круизен кораб „Коста Конкордия", ще получи наградата на Европейския парламент за европейски гражданин. Инцидентът с кораба става на 13 януари, на борда има повече от 4200 души. Петър Петров, който е първи механик, рискувайки живота си, успява да направи шест курса с една от спасителните лодки. Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба. Правят го едва след сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията. Ето как оценява събитията Петър Петров:

От 17 години съм в морето. Трябва да бъда трениран,  да взимам правилни решения автоматично в аварийна ситуация. При инцидента действахме автоматично, на базата на опита, който има всеки от нас.

Минаха девет месеца. След това бях на друг кораб.

Първата нощ след случилото се с "Коста Конкордия" не спах. Питах се дали съм можел да направя нещо по-добро при условията, в които се оказах.


Европейският парламент присъжда всяка година тази награда под формата на почетен медал със символична стойност. В началото на ноември 37-те лауреати от 18 държави-членки ще се срещнат в Европейския парламент.

По публикацията работи: "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна