Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Калпакчиев: Нашият съдебен състав показа, че може да отстои независимостта си

Снимка: БГНЕС

Вярвам, че върховните съдии имат устойчивост на влияние, на натиск, който може да бъде оказван както от общественото мнение, така и от политиците. В практиката на Европейския съд по правата на човека се застъпва именно подобна теза, че съдиите, по дефиниция, трябва да са устойчиви на подобен вид влияние, тъй като съдията трябва да има качества и сили да отстоява своята независимост. Мисля, че нашият съдебен състав показа, че може да отстои независимостта си. Това каза съдията от Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев в предаването "12+3" по повод на мотивите по делото САПАРД, които се разглеждат от Върховния касационен съд.

Ние казваме три извода. Първият е свързан с това, че обвинението, така както е повдигнато от прокуратурата и както е възприето от първоинстанционния съд, не е доказано, т.е. с доказателствата, които са събрани, представени пред съда, обвинението не се доказва. Доказателствата, изпратени от германската прокуратура нашето обвинение не е съумяло така да ги представи в процеса, че те да бъдат пълноценно използвани.

Вторият извод е, че начинът, по който прокурорът е формулирал обвинението, тези престъпления, които е избрал да предяви като обвинение, са изначално неуспешни да бъдат установени в процеса.

Третото, което е особено важно, и мисля, че трябва да бъде предмет на широка професионална дискусия, е, че българският Наказателен кодекс, в частта за документната измама, не дава адекватна защита на тези обществени отношения и сме обяснили защо това е така. А дали прокурорът, повдигнал обвинението и първоинстанционният съд са били безпристрастни или не, е извод, който не може да бъде еднозначно направен от материалите по обвинението. По мое убеждение съдът и прокурорът са си свършили работата както са преценили, че трябва и както са могли, мотивира се съдията.

На въпрос дали е имало възможност по време на някоя от фазите на процеса да се коригира обвинението и да се стигне до присъда, ако има престъпление, Калпакчиев обясни, че в досъдебната фаза това би могло да бъде коригирано.

Според Калпакчиев мотивите поставят принципни въпроси за функционирането на досъдебното производство и за това как прокуратурата успява успешно да го ръководи, наказателните проблеми.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна