Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев за бюджет 2013: Нека разумът бъде на преден план, а изборите - на втори

Снимка: БГНЕС

Петър Ганев от Института за пазарна икономика коментира в „Преди всички“ проектобюджета за 2013.

1,8 милиарда лева са разписани допълнително като разходи - до 31,6 млрд.лв. Под въпрос е обаче дали приходите ще ги има. По-високите доходи би трябвало да доведат до повече приходи от потребление. Ако това покачване на доходи обаче ощети заетостта, повечето приходи може да не се случат. Сигурно е обосновано да се очакват повече приходи. Парите за пенсии ще рефлектират в потребление и приходи от ДДС. По-деликатният момент е, че ако приходите не се сбъднат, трябва да има бърза ревизия на бюджета.

Покачването на доходите е нещо, в което има елемент на намигване към електората. Въпросът е изборите да бъдат на заден план, а на преден – разумът и икономиката. Трудно се вижда покачването на даден разход какъв резултат гони и дали изобщо е обосновано, но това ще бъде основна тема на дебати пред следващия месец.

Винаги, когато се говори за пенсии, нещата излизат извън контрол. Всеки се надпреварва да бъде по-щедър. Преди да влезе в парламента, бюджетът ще се коментира от обществото. Обикновено исканията за повече пари се поставят след като стане ясен бюджетът, а не по време на бюджетната процедура, каза още Петър Ганев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна