Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 0,5 % е намалял обемът на ипотечните кредити през второто тримесечие

Снимка: Архив

С 0,5 процента е намалял обемът на ипотечните кредити през второто тримесечие, сравнено с миналата година. С 12 процента по-богати са българските домакинства, ако се съди по вложенията им в банкови депозити. Спестяванията в банките са 32 милиарда лева към края на юни. Най-много са депозитите на стойност под хиляда лева. Данните са от тримесечен анализ на една от големите банки у нас за богатството и дълга на домакинствата.

С близо 28 милиона лева са намалели ипотечните кредити от банки за последната година, обяснява икономистът Милен Касабов:

По-малък апетит има към теглене на кредити за потребление, каквато тенденция наблюдаваме вече доста дълго време. Новото напоследък е, че се наблюдава слабост и в ипотечния пазар, където особено ипотечните кредити към небанкови финансови институции намаляват с доста голяма скорост през последното тримесечие.

Прогнозата за следващите месеци:

Нашите очаквания като цяло са да се запази като предпочитан продукт за спестявания банковият депозит, който в последно време се възприема като по-сигурен начин за спестяване. По отношение на кредитите нещата са доста по-умерени и хората се опитват да погасяват част от своите задължения.

Според анализа за една година дългът на домакинствата е намалял с почти 1,5 % или с 270 милиона лева. С 15 на сто по-малко са и сключените от домакинствата лизингови договори.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна