Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За негативите и позитивите от данък върху лихвите по депозитите

Снимка: БГНЕС

Петър Чобанов от Института за нов икономически напредък коментира в "Преди всички" намеренията за въвеждане на 10 процента данък върху лихвите по депозитите. Слушатели на "Хоризонт" изразиха в ефир мнения "за" и "против" данъка.

На практика приходите от евентуално въвеждане на данъка върху лихвите по депозитите са нищо. Оказа се, че трябва спешно да се намерят едни 120 милиона. Не се знае дали си заслужава, за да се администрира нов данък. Негативите са повече, смята Чобанов. Позитивите се търсят в това да се компенсира увеличаването на дефицита. Не сме много на червено, но се търси начин да не излезем много на червено. И това е опит в тази посока. Данъкът е върху лихвите, тоест върху дохода от този депозит, подчерта Чобанов.

До 196 хиляди лева депозитите са защитени, спокойно може да се предприеме тази мярка. Но пък всяко разместване на депозитната основа има отражения. Гражданите нямат друг изход, освен да си държат парите вкъщи или да ги преместят в друга банка. Могат да поискат и по-високи лихви по депозитите, но това би довело до вдигане и на лихвите по кредитите. 

В звуковите файлове можете да чуете цялото интервю на С. Великова с П. Чобанов, както и мнения на граждани в анкетата на В. Сашева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна