Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Венецуела пак избраха социализма

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Във Венецуела пак избраха социализма - президентът Уго Чавес се пребори за нов мандат и ще управлява още шест години. Определящо за 28-милионната Венецуела е, че е сред първите по износ и на първо място по запаси на петрол.

58-годишният Чавес е енергичен радетел за латиноамериканско сътрудничество и приятел на враговете на Съединените щати по света. За 14 години на власт той успя да наложи много промени в страната си, да се яви 14 пъти на избори и да се задържи на власт.

Първите си президентски избори Чавес печели на 6 декември 1998-а година. Той встъпва в длъжност на 2 февруари 1999-а година. През 2000-а след промени в Конституцията отново има избори, процентът на Чавес е 59,4.

През 2004-а година опозицията събира три милиона подписа, за да се опита да го отстрани на референдум. Изборният ден е удължен поради многото гласоподаватели. Чавес печели с 59,25%.

Още по-изразителна е победата на президента социалист през 2006-а. На допитването година по-късно не успява да си осигури по-дълга власт, но идва реваншът - на референдум през 2009-а е премахнато ограничението за максимум два президентски мандата.

Вече няма пречки и Чавес може да продължи да управлява, ако народът го иска. През последната година има сериозни здравословни проблеми и се лекува в Куба от рак. За изборите се вдига като феникс.

На 7 октомври 20012-а е преизбран с 54,42 процента от гласовете. Преди изборите минималната заплата в страната е увеличена от 360 на 476 долара - най-високата в Латинска Америка.

В предаването "Събота 150" Стилиян Бурханларски - дългогодишен дипломат в Латинска Америка, изказа мнение, че победата на Чавес е била логична. Според него и за в бъдеще със социалните си програми Чавес ще укрепва и вероятно ще разширява влиянието си. Бурханларски смята, че Чавес ще има много сериозен опонент в лицето на Енрике Капилес на предстоящите избори за губернатори на 16 декември. 

Големият грях на Уго Чавес спрямо САЩ е, че той успява да обедини Латинска Америка в едно общество, което защитава своите интереси срещу американските икономически интереси в този район, изказа мнение дипломатът.

Бурханларски подчерта, че все още България не е поздравила Чавес за победата:

ЕС го направи и държави от ЕС го направиха. Ние не бива да се крием зад ЕС. Защо закрихме посолството си във Венецуела? Ние имахме сериозни икономически интереси. Защо не защитаваме нашите икономически интереси, извън политическите отношения с Венецуела? Ако развиваме една самостоятелна външна политика, която да не се определя само и единствено от ЕС, само и единствено от това какво ще ни кажат някъде далече на Запад, а просто да се съобразяваме с нашите национални интереси – те са такива и ние ще изхождаме от тях.

Още за Венецуела на Уго Чавес чуйте в репортажа на Савина Спасова и интервюто със Стилиян Бурханларски.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна