Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Татарски: Отговорността за трафопостовете е на този, който ги стопанисва

Снимка: Архив

Според депутата от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски въпросът за наличието на трафопостове в жилищни сгради е уреден нормативно, защото в Закона за устройство на територията е казано, че такива съоръжения могат да се поставят в жилищни сгради при липса на друга възможност.

И второто условие е, че е необходимо нотариално завереното съгласие на собствениците. Има и друга наредба от 2004 година, която определя нормите и изискванията за проектиране и експлоатация на тези съоръжения. Ако всички изисквания са спазени, едва ли би се стигнало до този инцидент. Защото и да забраним със закон поставянето на такива съоръжения в жилищни сгради, ами, ако няма друга възможност? Как да бъде осигурено електрозахранване за тези жилища, попита депутатът.

Въпросът трябва да бъде разгледан от експерти и да търсим най-доброто и приложимо решение. Иначе промяна в закона, заради самата промяна, ако тя не е работеща, не бива да се прави, е мнението на Любен Татарски. Той уточни, че ангажиментът и отговорността за трафопостовете е на този, който ги стопанисва.

Чуйте интервюто в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна