Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама призова за одобрението на нов план за финансова помощ при ипотеки

Барак Обама
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Американският президент Барак Обама призова Конгреса да приеме план за ипотеки, който ще помогне на изпаднали в затруднение собственици да рефинансират заемите за домовете си и да спестят 3 хиляди долара годишно. Демократът Обама обвини републиканците в Конгреса, че блокират мерките, предложени от него още през февруари.

Това е план, който знаем, че ще проработи. Той има подкрепата на независими, безпартийни икономисти и лидери от строителната индустрия. Това е план, който не изисква много мислене и трябваше да бъде приет лесно. Но републиканците в Конгреса се обединиха и попречиха той дори да бъде подложен на гласуване. Обединиха се и попречиха на милиони американци, включително много от вас, които слушате днес, да спестят 3 хиляди долара годишно, подчерта Обама в седмичното си обръщение.

Коментарите на президента идват в момент, когато има признаци, че американският жилищен пазар започва да се възстановява след години на финансов спад. Министерството на икономиката съобщи през изминалата седмица, че строителството на нови къщи се е увеличило с 15 процента от август до септември. Годишният брой на строежи на нови къщи е достигнал 872 хиляди. Това е най-бързото развитие от юли 2008 година насам, припомня Франс прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна