Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Райчинов: Поне 6 процента от БВП да отиват за здравеопазване

Снимка: БГНЕС

Добре е да се свика Съветът за национална сигурност и за демографската криза, и за състоянието на застаряващото население. Това са все натрупани проблеми, нерешавани с годините, и те ескалират. И при това състояние на здравеопазването, при този начин на финансиране и крайно малките средства, които се отделят за здраве, се поставят под заплаха животът и здравето на нацията като цяло. Това заяви за "Хоризонт" и предаването "Нещо повече" председателят на и Българския лекарски съюз д-р. Цветан Райчинов.

Обемът от здравни дейности, които лекарите и здравните заведения трябва да изпълняват, е твърде голям за средствата, с които им се дава възможност да го правят.

В същото време се пестят средства точно от здраве и се съобщава как се дават повече - буквално си е лъжа. Примерно за тази година 150 милиона повече, когато реално са 100 по-малко. Просто от средствата, които се събират от работодатели и работници, около 2 милиона души, се издържа практически цялото здравеопазване. Това, което държавата заделя, като вноски, които тя осигурява, от поне 5-6 години, ако не и повече, са 941 милиона. Тази цифра е закована. Как стават средствата повече? И се намаляват със 100 милиона средствата на министерството, а дейностите отиват към касите, т.е. за все същите пари - много повече дейности. И само се увеличават ежегодно средствата за лекарства. И тази година с 57 милиона. А за дейности като цяло с около 10-15 милиона. Ами, няма как да се прави ефективно и качествено здравеопазване, да не говорим за превенция. Ние нямаме нито една скринингова програма, изпълнена изцяло за какъвто и да е вид заболяване. За какво здравеопазване може да говорим при този начин на финансиране и на управление на сектора? 

Там, където ние грешим, е ясно, грешката си е наша, вината си е наша, ще си носим отговорност. Но да се струпват на главата на лекарите непрекъснато упреци, ругатни и какво ли не и по медии, и навсякъде за нещо, което те са безсилни да коригират въпреки голямото им желание... Сигурен съм, няма лекар, който иска да навреди умишлено.

Имаме достатъчно формули за подобряване на здравеопазването и те няма да са нещо ново. Ние ги предлагаме поне от няколко години.

Според д-р. Райчинов казусът с болнницата в Девин може да бъде разрешен с държавен заем към общината:

Използвам случая да кажа да кажа за Девин, защото и там има простичко решение. След като общински съветници, кмет са допуснали болницата да стигне до това състояние, заем да се отпусне на община Девин, на кметство Девин то да си оправи болницата, а после да върне парите на държавата. Защото вината е тяхна и безотговорността е тяхна да стигне тази болница до това положение. Има решение и там.

В национален мащаб решението е простичко. Първо, трябва да погледнем какво се случва в останалите страни в Европа - поне 6 процента от БВП и поне 70% от отделените средства да са публични, а не от джоба на хората, за покриване нуждите на здравеопазването. Защо не се събират здравните вноски, защо имаме такъв огромен брой неосигурени? Защото, когато излязат наяве, никой не може да каже колко са неосигурените в страната и да даде точна цифра, и няма и скоро да я чуем. А причината за това е, че ще се явят сигурно поне едно 300-400 000 души, които са трайно без доходи и няма надежда в скоро време това да се промени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна