Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Асансьорите да се санират с евросредства заедно със сградите

Снимка: БГНЕС

Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация, постави в "Преди всички" проблема с нуждата от ремонти, модернизация и постепенна подмяна на асансьорите.

За безопасна експлоатация е нужен постоянен технически контрол. Асансьорите могат да бъдат опасни, ако не се поддържат. Браншът не е нещо извън останалата част от икономиката. Както се твърди, че една трета от икономиката ни е в сивия сектор, това засяга и нас. Има фирми, които не изпълняват задължения, не плащат данъци и осигуровки, не издават фактури.

Асансьорите трябва да влязат като част от проектите за саниране. Да се направи пълно обследване, да се анализират резултатите и да се планират следващи стъпки. Това трябва да се направи от държавната администрация. Трябва да се има предвид, че  нашият бранш е функция от строителството на сградите.

Между 80 и 100 хиляди асансьора са поставени преди 1990-а година. Общо в България са около 120 хиляди. Има асансьори и на 80 години. Не искаме да натоварваме хората с допълнителни разходи. В програмата за енергийна ефективност не са включени асансьорите. Трябва да се търси възможност поне половината от разходите да се поемат от европейски средства, за другата половина да се търсят нисколихвени кредити или други източници.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна