Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Между първо и второ четене ще дадем дефиниция за влогове и депозити

Снимка: БГНЕС

На съвместно заседание две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и икономическата, приеха на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2013-а година. Критиките на опозицията бяха свързани с приходната част на държавната сметка, която е необсновано оптимистична. Същевременно парламентът прие на първо четене въвеждането на данъка върху лихвите на влоговете. В предаването "Нещо повече" председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова не се съгласи, че данъкът върху лихвите на влоговете е война с банките:

Банките нямат нищо общо с този данък, те са само администратори. Преди дни имахме среща с Асоциацията на банките за изясняване на техническите подробности. Аз изобщо не останах с впечатление, че сме във война. Корекциите ,които се изискват по софтуера, са съвсем малки, между първо и второ четене ще дадем дефиниция на влогове и депозити. С минимални усилия те ще могат да адаптират системите си за прилагането на този данък. Смятам, че е правилно така, както се облагат всички доходи, така да се облагат със същия данък и доходите от лихви, каза Стоянова по повод данъка върху лихвите от влоговете. За бюджета за 2013-а година Менда Стоянова обясни, че той е обърнат към доходите.

За следващата година се предвиждат над 140 милиона за образование и това е важна политика, насочена към бъдещето. Има повишение на разходите на висшите училища. Предвиждат се пари за културата - 35 милиона допълнително. Това също е важно, подчерта тя.

За онлайн хазарта Стоянова обясни, че по-ниската ставка е била направена, за да се лицензират чуждите оператори и да плащат данъци тук. Но дори и тази ниска ставка от 7 процента не е атрактивна за тях и те няма да дойдат да се лицензират. Затова между първо и второ четене ще преразгледаме тази своя политика, каза Стоянова.

Чуйте разговора в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна