Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николета Максимова: В Перник има семейства, които не знаят как ще посрещнат зимата

Снимка: БГНЕС

Положението в Перник е като преди пет месеца, каза в предаването "Неделя 150" Николета Максимова от Инициативния комитет на пострадалите от земетресението в Перник.

Има хора, които са в неизвестност как ще посрещнат зимните месеци. За съжаление парите, които са отпуснати до момента не стигат. Има 220 души, които са със заповеди за събаряне на къщите им. А ще бъдат изградени около 200 сглобяеми къщи. До момента няма нито една сглобяема къща. Тези 220 души живеят в къщите, които са опасни. Все още чакаме определение на текущ ремонт след земетресение, каза Николета Максимова.

Председателят на Инициативния комитет на пострадалите от земетресението сподели в предаването "Неделя 150", че кметът на Перник и кметовете на околните села пострадали от земетресението им оказват съдействие.

На свой ред министър Томислав Дончев, който е командирован в Перник да координира действията по възстановяване на града след земетресението, обясни в предаването "Неделя 150", че сглобяемите къщи не са единственият начин за подпомагане на пострадалите. 

Подпомогнали сме 450 домакинства. Помощта е на стойност 2 300 000 лв. Със средствата от благотворителната кампания са поръчани 10 сглобяеми къщи. Ще бъдат поръчани още 15. Следващата седмица започва сглобяването им. В Перник работят и доброволци. Изключително горд съм от този факт, каза министър Дончев.

По думите му между 50 и 80 домакинства от най – тежко пострадалите трябва да бъдат подпомогнати.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна