Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Георгиев: Няма логика ВМРО и "Атака" да излъчат общ говорител

Снимка: БГНЕС

И "Атака", и ВМРО, като политически сили, имат един-единствен ресурс и това е подгряване на етнически, религиозни, правни различия и активиране на националистическия рефлекс, където го има. От тази гледна точка, има логика, че тези политически сили се опитват да активизират своя ресурс. Това каза в ефира на "Хоризонт" в предаването "12+3" социологът Живко Георгиев, запитан дали е възможна евентуална коалиция между двете партии за следващите избори.

Избирателният ресурс и на двете партии поединично е скромен. Той би бил достатъчен, за да влязат партиите в следващия парламент само ако са изпълнени няколко условия, коментира експертът:

Ако имаме ескалация на първичния национализъм и ниска избирателна активност, съчетана с висока мобилизируемост на националистическия електорат. Третото условие, което би отворило или би затворило вратата пред евентуална коалиция "Атака – ВМРО", е какво ще е случва с развитието на другите националистически или близки до тях формации.

БСП и ГЕРБ са имали моменти на заиграване с патриотизма в своята история, припомни социологът. Не виждам потенциал БСП да активира този нюанс. В ПЕС има висока алергия към националистическото говорене. При ГЕРБ е възможно, ако не в национален ефир, то по места, е възможно да се изкушат.

Общо говорене срещу някои процеси ще има, но няма логика ВМРО и "Атака" да излъчат общ говорител, а ще запазят идентичността си и всяка ще говори и по своите специфични теми, прогнозира Георгиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени