Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литургия и молебен бяха отслужени за юбилея на "Свети Александър Невски"

Снимка: Ивайло Михайлов

Празнична съборна света литургия и молебен бяха отслужени за честванията на 130-годишнината от полагането на  основния камък на патриаршеската катедрала "Свети  Александър Невски", за 100-годишнината от построяването на храма и за 98-ия рожден ден на патриарх Максим. Сред гостите на  тържественото богослужение бе и президентът Росен Плевнeлиев. Той се обяви за това църквата да е силна и единна и каза, че ще работи за това. По отношение на  духовната роля  на  патриарх Максим президентът каза:                                                                                                                                        

Църквата е наш духовен стълб - на семействата, на хората. Много ми се иска, това което патриарх Максим успя да направи - да я удържи единна, стабилна - така да бъде и занапред. Имаме нужда от нашата църква, която да ни показва пътя напред за добро и да бъдем в синхрон със себе си, със сърцата си, вярващи, но и силни.

Държавният глава се поклони пред копието на чудотворната икона на Пресвета  Богородица "Достойно есть", което на 27 октомври пристигна за поклонение в храма и ще остане в него завинаги. За първи път българският патриарх Максим не участва в Светата литургия за рождения  си ден и в благодарствения молебен за неговото здраве, защото е в болница.

В тържественото богослужение молитвено участие взеха и двама висши духовници от Цариградската и Руската патриаршии.                                                                                                                                                                              

Доц. Костадин Нушев от Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ разказа за „Хоризонт”, че „Свети Александър Невски” е завършен преди да бъде върнато патриаршеското достойнство на българската църква. Това е и най-големият действащ православен храм на Балканите. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна