Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна конференция за спасяването на българските евреи

Снимка: www.ynetnews.com

На 2-ри и 3-ти ноември в СУ "Св. Климент Охридски" ще се проведе международна научна конференция, посветена на спасяването на българските евреи от нацистките лагери. Двама от организаторите - доц. Костадин Грозев и Максим Бенвенисти, председател на "Шалом" разказаха в "12+3", че целта на тази авторитетна конференция е да бъде началото на програмата за отбелязване на 70 години от спасяването на българските евреи.

За мен това е продължение на дискусията, започнала в българското общество за това кой спаси българското общество. Обществото не е било хомогенно. Имало е и спасители, и мъчители. Не бива да се премълчава и за мъчителите, а и трябва да се откроят по-ясно спасителите, каза Бенвенисти. Искрено се надявам на конференцията да се отдаде внимание и на живота на еврейската общност по време на Студената война.

Доц. Грозев допълни, че за спасените българските евреи има писано много.

Но на заден план остава това, което става с тази общност по време на Студената война. Много са различни конкретните измерения на тази диаспора, в която българският случай е уникален. Ние ще се опитаме да покажем и краеведската перспектива, каза доц. Грозев.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна