Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на парламента за конституционни съдии ни докара гнева на Брюксел

Снимка: Архив

Европейската комисия предупреди, че може да излезе с допълнителен мониторингов доклад за България заради днешния избор на нови членове на Конституционния съд. По този повод и на въпрос има ли ход назад нашият парламент след днешния избор за членове на Конституционния съд, Иванка Иванова, ръководител на Правната програма на "Отворено общество", заяви, че нито законът предвижда такава възможност, нито има политическа воля.

За мен проблемни са две неща. Първо, че в НС не бяха дискутирани спорните факти от биографията на Венета Марковска. Ако парламентът беше загрижен, тези неща трябваше да бъдат дебатирани. Вторият проблем е, че от читиримата кандидати имаше поне един - г-жа Екатерина Михайлова, с безспорни професионални качества и с най-голяма гражданска подкрепа. Самата идея на КС е той да превежда на юридически език част от напреженията, които съществуват в политическото пространство. Слабостта на парламента трябва да бъде балансирана от силен и компетентен глас, който да гарантира, че това, което се гласува в НС, съответства на Конституцията. Важният политически знак от Европа е, че на поредната среща членството на България в Шенген беше отложено за неопределен момент в бъдещето. Аргументите не са за техническото съответствие, а са свързани с дефиците в системата на правораздаването, каза Иванова.

Не помня такъв случай, това каза депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев след избора в Народното събрание. 

Когато става дума за останали съмнения за търговия с влияние, за конфликт на интереси и за корупция и когато тези съмнения българският параламент не е успял да разсее, не мога да си представя по-арогантно поведение. Има точен адресат, кой е направил това пренебрежително отношение към тези три явления - това са трите парламентарни групи - на управляващите от ГЕРБ, на БСП и на ДПС. Г-жа Марковска е с най-много гласове от всички кандидати, включително и от кандидата на управляващата партия. Българският парламент, българското правителство имат авторитет. Колкото хората, които го представляват, имат по-малък авторитет, толкова намалява и авторитетът на институцията. Събитието на деня е огромен коалиционен провал на ГЕРБ, БСП и ДПС, каза Методиев.

Любен Корнезов от "Коалиция за България" припомни, че когато се е конституирал и избирал първият Конституционен съд Великото народно събрание, е приело изборът на съдиите да бъде с таен вот.

И при тайното гласуване, което е много по-демократично, се стигна до там, че бяха избрани за съдии някои, които не бяха представители на групите. Затова предложих да има тайно гласуване. При него всеки остава със себе си, а не гледа партийния лидер, се мотивира Корнезов. 

Парламентарната ни група не е влизала в никакви договорки с никого за гласуването на конституционните съдии. Защо толкова години, Марковска е дългогодишен съдия, заместник-председател на ВАС, защо тези факти не бяха изтъкнати досега, попита той.

По повод мнението на Европейската комисия Корнезов каза:

Не може по слухове и по догадки да се работи. Не съм адвокат на Марковска. Как от Брюксел разбраха какво става в София? Брюксел си е Брюксел, София си е София, България е самостоятелна държава, допълни Корнезов.

Чуйте мненията в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени