Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските износители трябва по-внимателно да избират чуждестранни партньори

Снимка: БГНЕС

България е традиционно силна в износа на суровини, бяла техника и фармацевтични продукти, обобщава наблюденията си председателят на Асоциацията на българските износители Николай Стоянов. Според него трудностите на търговците не винаги са свързани с финансирането:

Важно е да се говори за управление на риска при износа, защото в тези времена, в които оперират нашите компании, е важно не просто да изнесеш, а да изнесеш на правилния пазар, да намериш правилния партньор, на когото да изнесеш своята продукция, да си получиш парите възможно най-бързо и без никакви проблеми.

Кредитният риск остава сред най-сериозните проблеми на търговците, обясни подуправителят на Българската народна банка Румен Симеонов:

От началото на финансовата криза до днес търсенето, както и предлагането на кредитни продукти, рязко се сви, като най-рязък е този спад през 2009-2010 година. Най-засегнати от кредитния спад бяха именно секторите, които се възползваха най-активно по време на кредитния бум – строителството, операцията с недвижими имоти, ресторантьорството и хотелиерство.

Според данните на НСИ към края на 2011-а година преките чуждестранни инвестиции у нас са на стойност повече от 21 млрд. евро, което обаче е с 2% по-малко от 2010-а година.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна