Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джордж Озбърн: Правителството ще се вслуша в гласовете на всички депутати за бюджета на ЕС

Британският министър на финансите Джордж Озбърн заяви, че истинското изпитание за правителството ще дойде, когато се стигне до обсъждането от депутатите на каквото и да е предложение за сделка по бюджета на Европейския съюз. Озбърн направи това изявление, след като лейбъристите подкрепиха разбунтувалите се консерватори, които искат големи съкращения на бюджета в реални стойности и реални срокове.

Джордж Озбърн се включи във войната на думи около европейския бюджет с твърдението, че правителството ще предложи за гласуване на депутатите само такава сделка, която е добра за британските данъкоплатци. Лейбъристите окачествиха поражението на премиера в сряда като унизително. Техният лидер Ед Милибанд обаче бе обвинен от консервативното ръководство в лицемерие и опортюнизъм. Вицепремиерът Ник Клег заяви, че Милибанд много добре знае, че така исканите големи съкращения не се реални. Клег обаче не спести на Дейвид Камерън, че с поведението си рискува да предизвика пълна политическа криза, която може да принуди Великобритания да напусне Евросъюза.

Както е известно в сряда при неофициалното гласуване в Камарата на общините правителството претърпя най-тежкото си поражение, откато дойде на власт през 2010 година при обсъждането на бюджета, което породи неминуеми сравнения с предишното на Джон Мейджър, което бе напълно разединено през 90-те години именно по въпросите на европейската политика. Сега Озбърн се опита да успокои духовете като подчерта, че правителството ще се вслуша в гласовете на всички депутати, като определи случилото се досега само като начало на преговори.

Информацията е на Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна