Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виентян е домакин на форума Азия-Европа за политика, сигурност и финансово-икономически проблеми

Снимка: wikipedia.org

Столицата на Лаос, Виентян, е домакин на двудневен форум Азия-Европа. Характерното за организацията е, че на една маса сядат както силно развити и стабилно развиващи се държави, така и много бедни, наредени в дъното на класацията. Целта е да се намери форма за развитие на сътрудничеството, като акцентът ще е върху икономическото сътрудничество. Това за Лаос е особено важно, тъй като разчита на свежи инвестиции.

Филипините се стремят да  поставят на дневен ред спора за подялбата на газовите залежи в Южнокитайско море, а Китай е против. Към премиера Вън Цзябао пък проявяват засилен интерес френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Марио Монти и други европейски лидери, за да си помогнат в кризата като притъпят нарастващия ангажимент на Съединените щати с богатите азиатски пазари.

В дипломатическата офанзива са и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Амбицията е да убедят Китай да инвестира част от резерва си от 3 трилиона в европейските спасителни фондове. За целта обаче ще трябва да бъдат убедителни, че дълговата криза е овладяна.

 

По публикацията работи: Мая Бонева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна