Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Зигмунд Бауман: Виждаме значително ускоряване на човешкото неравенство

Социологът проф. Зигмунд Бауман е един от най-популярните изследователи на съвременния свят, известен у нас с книгите си "Глобализацията", "Живот във фрагменти", "Постмодерната етика", "Общността", "Модерност и Холокост". Той ще изнесе лекция в Софийския университет по покана на Полския културен институт. Темата на лекцията е "Какво й е "централното" на Централна Европа".

В интервю за предаването на БНР "12 плюс 3" професор Бауман коментира, че все  повече хора осъзнават, че има пропаст между изискванията да стоите здраво на краката си и това, да нямате ресурси и да живеете в неподходяща държава, където възможностите са ограничени. През последните 10-20 години виждаме значително ускоряване на човешкото неравенство. Това е нещо, което не е преживявано в предишните десетилетия. През 60-те години в цяла Европа заплатите на върха на социалната йерархия са били 12 пъти по-високи от заплатите на работническата класа. Последните цифри, от 2007 година, показва, че разликата между тези две равнища вече е 512 пъти!!! Няма никакви реалистични средства тази разлика да бъде забавена. В дадения момент изглежда, че капитализмът тотално победи, но не съм съвсем сигурен.

На въпрос дали сме научили всички уроци от Холокоста, професор Бауман отговори, че най-ужасното, осъзнато от него е, че ние можем да извършим Холокост при определени обстоятелства. Това е така, защото не може да се каже, че модерният начин на живот противоречи на тази възможност.

Цялото интервю - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна