Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Кисьов: Подготовката на проектите се бави, защото не се градят кадри на местно ниво

Снимка: БГНЕС

Групата на Европейската народна партия в Комитета на регионите ще има днес заседание в София под мотото "Големите градове - генератор на растеж, икономическо развитие и конкурентоспособност в регионите". От българска страна участват министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и домакинът на срещата, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и всички български представители в Комитета на регионите. Сред тях е и общинският съветник от СДС в София Владимир Кисьов. За "Хоризонт" и предаването "Преди всички" той сподели:

В максимална степен се прави сега подготовка, особено за финансовата рамка за 2014 - 2020 г. В момента да се отстоява и позицията за бюджета за този период, защото големи са дискусиите за намаляване на бюджета. Много се говори за намаляване средствата по кохезионния фонд, който е от изключителна важност и за нашето бъдещо развитие. Представителите на местната власт са най-заинтересовани за изравняване и сближаване на развитието на отделните населени места и регионите, така че това е основна задача. Ще очертаем приоритетите. Ще закъснеем, както обикновено, сто процента с подготовката на проектите, което е било винаги слабост, защото не се градят кадри на местно и регионално ниво, като изключим столицата, където е концентрирана много експертиза. За децентрализацията се говори преди избори колко е важна, колко е основна за развитието на градове и региони, отделните общини, и после, който спечели изборите, гледа да концентрира максимална политическа и финансова власт.

Според Кисьов това, че проектите няма да се състезават, за да се стигне до тяхното финансиране, не означава, че няма да има конкуренция между тях:

Конкуренцията съществува в самата подготовка. Прякото договаряне също има своя смисъл, защото има някой път ограничение от централни правителства, не само в България, а в цяла Европа. Това е проблем от години. Прозрачността на разходваните средства може да се осъществи само когато от самото начало участва гражданското общество, хората, които живеят в отделните общини - нещо, което не се случва.

Председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева допълни, че се надява да няма никога повече вражда на правителството с някоя община, както през 2009 г. Политиките на устойчиво градско развитие трябва да бъдат прилагани навсякъде и да са насочени към хората, каза тя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна