Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоилов: В съдебната система се издигат хора, които вършат услуги на политиците

Снимка: БГНЕС
За пореден път станахме свидетели как управляващите искат да конституират удобно мнозинство, използвайки независими депутати, каза в предаването "Неделя 150" депутатът от БСП Янаки Стоилов по казуса "Марковска".

Стоилов припомни, че неотдавна минаха изборите за членове на Висшия съдебен съвет.

Колкото и да беше публична дискусията, тя не повлия почти с нищо за предопределения резултат, до който трябваше да се стигне. Сега започва процедура за избор на главен прокурор и аз по никакъв начин не мога да се съглася, че промяната на класическото тайно гласуване с електронна система, гарантира възможност на членовете на ВСС да изразяват свободно мнението си. Трябва да се разбере, че при вземането на подобни решения са важни не само политическите и партийни позиции, но да не се допуска формирането на мнозинства с най–различни интереси, в които често се преплитат политически, икономически и лични мотиви, каза Стоилов.

Според него става очевидно, че издигането на хора в съдебната система става само когато извършват услуги на политиците.

В предаването "Неделя 150" депутатът от БСП Румен Петков застъпи позицията, че авторът на сигнала срещу съдия Венета Марковска трябва да стане известен.

Госпожа Марковска в своята кариера, доколкото ми е известно, няма случай на забавено произнасяне по дело. И няма случай на атакувано нейно решение. Аз мисля, че от професионална гледна точка г-жа Марковска е извървяла един изключително солиден път в съдебната система. Ние сме в състояние да унищожим на базата на анонимни сигнали всеки в България. След 23 години демокрация трябва да решим дали интригата и клеветата ще управляват България или решения, зад които стоят достатъчно солидни аргументи, каза Румен Петков.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна