Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: От дълги години постът на главния прокурор е политическо назначение

Снимка: БГНЕС

Смятам, че първата реплика на премиера към Венета Марковска не беше достатъчно категорична. Но начинът, по който се развиха нещата, го накара втори път да уточни, че й казал още преди една седмица това, което й каза в събота - заяви в предаването "12+3" Татяна Дончева по повод развитието на скандала с избора на Венета Марковска за конституционен съдия.

Няма друг случай, за който говорителят на Европейската комисия да визира конкретен човек. Ако ГЕРБ са желаели да се съобразят и да се досетят, че това е много категоричен знак, те биха я помолили да се оттегли още преди избора. Те смятаха, че нещата ще минат между капките. А казаното от Бойко Борисов беше и по повод казаното и от английския посланик, което също не е практика.

Според Дончева Янаки Стоилов е прав, че до високите магистратски позиции се допускат лица с политическа подкрепа и тази подкрепа минава през лични услуги. А не през убеждението на политическите сили, че магистрат има сериозни качества, за да оглави системата. От много дълги години постът на главния прокурор е политическо назначение. Не от демокрацията, от преди това. В системата в момента има надигане на глави от сили, които не желаят да бъдат подчинявани, каза Дончева.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна