Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите договори за доставка на руски газ ще намалят цените на парното и топлата вода

Снимка: БГНЕС

Новите договори за доставка на руски природен газ, които страната ни ще подпише в четвъртък, със сигурност ще намалят цените на парното и топлата вода от началото на следващата година. Каквото и да е извоюваното от България намаление на цената на природния газ, то ще се усети от крайните потребители, убеден е председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев.

Надявам се, че намалението ще бъде достатъчно, за да компенсираме в някаква степен недовзетия приход на "Булгаргаз". Знаете, че в последните години непрекъснато трупаме към "Булгаргаз" недовзет приход, независимо от това ползата си е за потребителите и тя ще продължава да остава за потребителите, но обикновено знаете, че при намаление на природния газ, особено повече от 4-5%, ние намаляваме цената на топлофикационната услуга.

Според прогнозите на ДКЕВР от средата на следващата година може да поевтинее и токът. Това ще се случи, ако бъдат предоговорени и дългосрочните споразумения за изкупуване на електроенергия от централите "Марица-изток" 1 и 3:

Това ми е целта – да намалим цените, тъй като те влизат в микса, в регулираната цена.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна