Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков: Заложено е увеличение на заплатите за част от работещите в публичната администрация

Снимка: БГНЕС
За голяма част от работещите в т.нар. "публична администрация" е заложено увеличение на заплатите от догодина - това заяви в Пловдив финансовият министър Симеон Дянков.

Симеон Дянков беше категоричен, че коледни добавки за служителите в бюджетната администрация няма да има.

Имаме си нов Закон за държавната администрация, който казва до 30 процента гъвкаво разплащане, само на най добрите, които са си направили не просто добре работата, а над това, което са им задълженията. За всички останали няма да има допълнителни коледни или каквото и да било друго. За пенсионерите чакаме да видим как ще е бюджета. Някъде 3-4 декември ще знаем как сме завършили този месец. Ако сме на плюс в целия бюджет за годината, в момента сме на плюс, ако така завършим ноември, ще има и такава възможност.

От първи януари 2013 година служителите в читалищата и библиотеките ще имат с 10% по-високи заплати, увери още Симеон Дянков и уточни в кои други сектори също ще има увеличение:

В системата на образованието. Знаете, първоначално имаше около 5 процента, намерихме допълнителни 20 милиона, които вече са входирани между другото от наши депутати, така че до четвъртък е крайният срок, това също ще стане. Заедно за първи път и плащането на облекло- работно над 11 процента, така се изчислява ще бъде и увеличаването във всички училища, детски градини и т.н.

Запитан дали ще бъдат осигурени средства за работата на Роженската обсерватория, финансовия министър каза, че това е ангажимент на Българската академия на науките:

Неколкократно съм казвал - Рожен принадлежи към БАН. Тя си има бюджет и е задача на управлението на БАН да реши на кого как дава, не е задача на мен като финансов министър или на правителството. Така че да не очакват от министерство на финансите поне да излязат допълнителни пари.
По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени