Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Чукарски: Няма друга държава, която да е толкова бедна, а да запази такава финансова дисциплина

Снимка: БГНЕС

Независимият депутат Димитър Чукарски обяви в предаването "12+3" нова партия на политическия небосклон – ДАНО – Демократична алтернатива за национално обединение. Необходимостта от още една партия Чукарски обяснява с необходимостта от събиране на съмишленици, а не на хора, поставящи като единствено предусловие своето лидерство.

Ние направихме партия, без да е на някой. Направихме партия на хора, които имат общи разбирания и виждания за бъдещето на страната. Дори отложихме избора на лидер за края на февруари, когато очакваме нашия представител в Европейската сметна палата Надежда Сандолова - експерт и човек, който не е бил политически ангажиран през годините. Докато я няма, избрахме Изпълнителен съвет от 5 души. В момента правим структурите и подготвяме един по-голям форум, на който ще дадем старта на новата формация, на предизборната кампания и на програмата ни.

В програмата на партията ще залегнат предложения, свързани със здравеопазването, с образованието, с икономическите проблеми. Защото общата констатация е, че независимо дали имаме ляво управление, което води частично дясна политика, или дясно управление, което води лява, в България имаме една постоянно установена бедност, допълни Чукарски.

Чукарски вярва "абсолютно", че ще прескочат 4-процентовата бариера за влизане в парламента. Финансирането ще бъде по възможния допустим от закона начин – чрез лични дарения и членски внос. След влизането си в парламента Чукарски смята, че може да се постигне една дясна консервативна политика, която да даде, на първо място, спокойствие на бизнеса, на второ място, чрез прагматично поведение и предвидимост да се достигне до промяна на икономическата среда. Защото няма друга държава, която, бидейки толкова бедна, да запази такава финансова дисциплина.

Чукарски е подкрепил ГЕРБ и със субсидията си на депутат, защото това управление е единственото възможно дясно управление в рамките на това Народно събрание, но доста неща не се случват по начина, по който ние ги разбираме. Ние искаме да бъдем по-вдясно от центъра, където са по-консервативни идеите, по-точно за разбирането за собствеността.

Запитан за семейния бизнес, Чукарски отговори:

Жена ми чрез фирма, в която има 25 % дялово участие, е закупила от борсата 48, така че всичко на всичко по тази формула тя има 12 %. Дружеството е публично – на Софийската стокова борса – там са изложени всичките му отчети и финансови резултати и могат да се видят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна