Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гочев: Бих посъветвал Марковска да не се отказва

Снимка: БГНЕС

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев коментира за "12+3" възможните юридически ходове около предстоящата клетва на новите членове на Конституционния съд и конкретно за възможното развитие на казуса с евентуалната оставка на Венета Марковска. За първи път в историята на Конституционния съд се поставя въпросът как може избран член на съда да подаде оставка, без да е встъпил в длъжност. 

Димитър Гочев напомня, че упреци за избора на Марковска могат да бъдат отправени и към Народното събрание. Изход от ситуацията според Гочев има. Марковска би могла да се закълне и да встъпи в длъжност. Обаче вие виждате каква пушилка се вдигна в общественото пространство относно нейните нравствени качества... Явяват се хора, които казват, че тя е направила това и това в миналото, което означава, че тя няма необходимите нравствени качества.

Гочев обяснява, че решението на НС по принцип може да бъде атакувано пред Конституционния съд. Изискванията в този случай са първо професионалните качества, което е обективно. Другото изискване са нравствените качества. Съдия Гочев изразява съмнение, че Конституционният съд би се произнесъл за нравствените качества, тъй като това е обект на друг държавен орган. Според него Венета Марковска все пак би могла да се оттегли и да не положи клетва като конституционен съдия.

Аз бих я посъветвал да не се отказва, защото ние трябва да държим на правовия ред и да поддържаме държавността, коментира Димитър Гочев.

Цялото интервю с Димитър Гочев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна