Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тасев: България е твърде слаб играч в преговорите за цената на руския газ

Снимка: Архив
В преговорите за намаляване цената на руския природен газ България е твърде слаб играч. Това заяви в интервю за предаването "12+3" енергийният експерт Атанас Тасев.

В тази игра ние сме твърде слаб играч. Нашият единствен аргумент на този етап като че ли беше ускоряването на сроковете по подписване на инвестиционното споразумение за "Южен поток". Надявам се все пак все нещичко да получим, но тази надежда е много крехка, аргументира се той.

Милер, както и Путин идват винаги, за да поставят подписи, а не за да коментират. Отдавна параметрите на споразумението са договорени между двете страни. Тук просто ще бъдат финализирани. Внимателно прочетох стенограмата на МС, в която като че ли се загатва, че очевидно има някакъв проблем, свързан по-скоро с параметрите на договора за доставка на газ в следващите 5-6, може би и 10 години. Смятам, че периодът от 5-6 години е по-правилният период, предвид това, че все по-убедително нашите експерти ни уверяват, че сме буквално на една ръка разстояние от енергийната независимост, защото предстоящите сондажи в „Хан Аспарух” предварително дават достатъчно добри надежди, че можем да се превърнем почти като близкоизточна държава от гледна точка на добивите на нефт и газ. Както виждам от стенограмата, не за количества, които досега получавахме, а може би за около 1,6 млрд., което вече доказва, че има елемент на предстояща диверсификация от гледна точка на удовлетворяване на нашите потребности, коментира още енергийният експерт.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна