Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намери се решение на проблема със заплащането в кръвните центрове

Снимка: БТА

Намери се решение на проблема със заплащането на работещите в кръвните центрове след среща на здравния министър Десислава Атанасова и директорите на кръвните центрове в страната.

Увеличението с 16,63% вече е факт. Получихме си увеличението на бюджета до края на годината. Получихме и уверение, че от 1 януари ще има увеличение с още 18-20% от преразпределение на средствата на Министерство на здравеопазването. Това каза в предаването "Нещо повече" проф. Андрей Андреев – директор на Националния кръвен център.

Ние не отстъпваме от желанието нашите хора да бъдат удостоени както трябва за дейността, която извършват. /.../ Засега смятаме, че решението е добро. Стоим зад него.

Междувременно стана ясно, че всички, подали оставки в Кръвния център в Стара Загора, са ги оттеглили още преди няколко дни.

Мотивите да изтеглят оставките си коментира д-р Валентина Райчева: Обмислила съм решението си. Министър Атанасова ни даде да разберем, че няма възможност до края на годината да бъдат изпълнени всички наши желания. Ние искахме да стигнем рамките на отрасловото споразумение. Мисля, че сега ще го постигнем.

Д-р Милка Найденова каза: Получихме уверение от служители на Министерство на здравеопазването, че действително от 1 ноември ще бъде увеличено основното трудово възнаграждение с 16,63% и последващо увеличение с приблизително 15% от 1 януари 2013 г. Останалите искания не могат да бъдат решени за 2-3 седмици. Все пак сме отговорни хора. Пациентите в тези области нямат никаква вина, че трансфузионната система е стигнала до такова ниво, че се налага да се вземат крайни решения. /.../ Това, че оттегляме оставките си не значи, че не продължаваме да настояваме да ни се обърне внимание на всички искания и с уточнението, че оттеглянето на оставките не е постоянна величина, т.е. ако не се получи политическа воля или съдействията от институциите - дали колективно показно ще се напусне системата или индивидуално, при всички случаи резултатът ще е един – обезкървяване на системата.

Варненският и старозагорският кметове съобщиха, че ще предоставят средства от общинските бюджети на центровете по трансфузионна хематология. В Стара Загора Общинският съвет трябва да одобри 20 000 лв., предложени от кмета като награда.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна