Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Великова: Казусът "Марковска" беше заченат в грях

Снимка: БГНЕС

Нямаше изход от този казус, който да задоволи всички, защото той просто беше заченат в грях. Това коментира в предаването "От петък до петък" журналистът от БНР Силвия Великова относно случая "Марковска".

Всички имат заслуга за това, което се случи сега, нещата са се натрупвали във времето. Ако не беше този жест на президента вчера, днес щяхме да имаме една положила клетва конституционна съдийка – Венета Марковска, която е с чисто съдебно минало, но пък се водят досъдебни производства, водещи към нея, с много спорове и много критики към нея. Ние сега щяхме да говорим "Ужас, колко невъзможно е да се спре едно парламентарно решение, което е много съмнително". Нямаше изход от този казус, който да задоволи всички, защото той просто беше заченат в грях. Сега всички, които защитават г-жа Марковска и които обясняват, че те не я защитават, т.е. те не знаят дали тя заслужава този висок пост или не, но смятат, че трябва да се спазва закона, ако се върнем назад във времето около датата 31 октомври и преди това и се запитаме къде бяха тези защитници и защо те не инициираха да бъдат направени тези проверки, да бъде изчистено името на г-жа Марковска, за да може да кажем на Брюксел "Гледайте си работата. Тя е чиста. Това са слухове. Това е нещо, което заплашва всеки магистрат в България, но то не е вярно". Никой не помогна на г-жа Марковска от институциите, от които зависи това, да изчисти своето име.

Великова припомни за предупрежденията, които бяха отправени към Марковска, да отложи клетвата, но въпреки това тя предпочете да отиде. В този смисъл реакцията на президента Великова определи така: На абсурда се отговори с абсурд.

Тя се обърна и към тези, които наричат постъпката на държавния глава вето: Многократно, когато който и да е президент се е опитвал да упражни правото си на вето, с дълбоко пренебрежение и с подигравка неговото вето е било отхвърляно по най-безцеремонен начин. Тогава никой не е казвал, че президентът е бил бламиран. /.../ Проблемът тук е, че очевидно, както всичко в тази държава, и законодателството, и процедурите са правени така, че да могат да се четат двузначно. Сега със сигурност ще бъде изчистена процедурата в Закона за Конституционния съд, а вероятно ще бъдат изчистени и други процедури, за да може друг път това да не се случва. Но случилото се е добър знак за това, че в тази държава нещата не се случват както трябва и че очевидно само по този силов начин може да се парира нещо.

Кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева посочи позицията на ЕК по случая "Марковска". Говорителят на Комисията Марк Грей каза: Отбелязваме развитията от вчера в България по време на клетвата в КС. Отбелязваме важния вътрешен дебат, който се провежда в България по този въпрос. ЕК отново подчертава важността, която отдава на общия принцип за прозрачност и на това на високи длъжности да бъдат избирани личности, които изпълняват всички критерии за необходимите качества и почтеност. ЕК се надява, че тези принципи ще бъдат спазвани изцяло до финализирането на този процес. Също така ЕК подчертава важността на спазването на тези принципи и в предстоящите процедури по избор, като например тази на главен прокурор. ЕК ще продължи да следи внимателно развитието на събитията в следващите месеци.

Имаме потвърждение, че това изявление представлява официална позиция на ЕК, подчерта Чепишева.

Силвия Великова коментира в заключение: Мисля, че добрата новина от вчера насам е, че нашата държава си е дала сметка, че все още ни наблюдават от Брюксел и че все още има значение какво ни казват от там. Много се надявам, че процедурата за главен прокурор ще вземе предвид това напомняне – че критериите ще се очакват и ще се следят. Прави впечатление, че очакваното номиниране на втори човек на заседанието на ВСС вчера не стана. Най-вероятно ще има извънредно заседание на ВСС заради споровете около това какво работи Марковска сега. Това ще бъде последното възможно заседание за номиниране на втори човек. Предполагам, че ще има втора кандидатура, защото иначе ще гледаме едно състезание, което ще притесни всички. Има още една провалена процедура – за главен инспектор, която също върви под сянката на Венета Марковска. Това много спокойно съобщение на Марк Грей всъщност е спокойно само на пръв поглед.

Целия коментар чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна