Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шаул Камиса-Раз: Израел ще продължи да атакува Ивицата Газа, докато "Хамас" не спре атаките

Ахмед ал Мадбух: Израелската акция срещу Ивицата Газа няма да постигне успех
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Израел ще продължи да атакува Ивицата Газа, докато "Хамас" не спре своите атаки, заяви израелският посланик в България Шаул Камиса-Раз. В интервю за предаването "Събота 150" той отрече офанзивата да е предприета заради предстоящите догодина избори в Израел или за да се предотврати опитът на палестинците да си издействат пълноправно членство в ООН.

Действията на Израел не се мотивират от такива площадни събития. Действията на Израел са изцяло мотивирани от отговорността, която държавата има по отношение на гражданите си. Президентът Махмуд Абас прави един ход, който иска да осъществи в Обединените нации, който само ще навреди още повече на ситуацията.

От своя страна палестинският посланик у нас Ахмед ал Мадбух заяви, че израелската акция срещу Ивицата Газа няма да постигне успех. По думите на дипломата, офанзивата има връзка както с предстоящите избори в Израел, така и с палестинската инициатива в ООН.

Според нас съществува твърде тясна връзка между тези събития. В момента Израел има шанс да постигне трайно и бих казал балансирано уреждане на близкоизточния конфликт, като гласува "за" палестинската проекторезолюция на 29 ноември. Сега светът на практика има шанса да премине през изпитанието дали наистина е за мир, дали наистина е искрен в желанието си за постигане на уреждане на конфликта, дали наистина е за решение чрез две държави

Според журналиста Мохамед Халаф, нито една от двете страни не печели от този конфликт.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна