Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Тодорова: Призоваваме ВСС да внесе разум

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет да направи детайлна проверка на дейността на Върховния административен съд по отношение на прилагането на задължителния принцип за случайно разпределение на делата, на начина на формиране на 5-членните съдебни състави - това са част от действията, за които настояват в писмо от Съюза на съдиите в България. В коментар председателят на Съюза Мирослава Тодорова заяви в предаването "12+3", че безпрецедентната криза на доверие към съда може да бъде използвана разумно.

И скандалът "Марковска" не трябва да спира, а да бъде начало на истинския оздравителен процес. Тази криза показа проблеми в съдебната власт, защото високопоставени представители на другите две власти считат, че властта на заместник-председателя на ВАС е такава, че от нея може да зависи изходът на делата. Затова се изисква да стане ясно - и това е работа на ВАС, че длъжността на заместник-председателя на ВАС е такава, че от нея не може да зависи изходът на делата. Тя нито може да нанася вреди, нито може да предизвиква чувство за благодарност. Ние призоваваме ВСС да внесе разум. Но не чрез застой да забравим за два дни какво се е случило, каза Тодорова.

Според нея кризата с Марковска е осветлила чувствителни зони и затова от Съюза настояват ВСС да направи проверка на всички дела срещу неизвестен извършител, които са по данни, касаещи работата на магистрати. Предстои избор на Главен прокурор. Нека кандидатите да бъдат питани и по тези въпроси. ВСС трябва да се грижи за собствената си независимост и за това как изглежда отвън. При положение, че от месеци се говори, че има кандидат за Главен прокурор, предпочитан от изпълнителната власт, то тогава процедурата по избора трябва да бъде такава, че да разсейва всякакви съмнения. Затова настояваме да приемат нови правила, още повече, че те ще се прилагат и при избора на председател на ВКС през 2014 година.

Чуйте интервюто в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна