Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Христова: Във всякаква криза сме, включително и институционална

Снимка: БГНЕС

Ние сме във всякаква криза, включително и институционална. Толкова ни е ясно, че сме в криза, че като че ли е нормално да битуваме в настоящето и в бъдещето си в криза. Станали сме резистентни, нищо не ни прави впечатление вече. Много ни се иска да ни направи впечатление, но някак си между реалното и идеалното е такова голямо разминаването, че ни блокира в поведението как да се справим с проблемите си. Това коментира в предаването "От петък до петък" Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека – БАН.

Много от нас се опитват да съотнасят процесите у нас с процеси в други държави, подчерта тя и добави мнението си, че грешим в това си поведение: Ние нямаме никакво право да се опитваме да се сравняваме. Това, което става в България – на ниво институции, на ниво компетентност, на ниво даже гражданско общество, е много далече и допирните ни точки, за съжаление, са много слаби.

Според нея това има своето обяснение: Ние живеем в много голям хаос, с липса на подреденост на държавата, в един дълъг процес, който се проточи прекалено дълго и за съжаление усещането, специално по отношение на функциониране на институциите и на мястото на гражданите, се влошава като отдалеченост между едното и другото. Гражданинът все повече се чувства неразбран, неприет добре, необгрижен и по този начин не разбира какво става в институциите. А в институциите върви нещо много ясно и много структурирано – върви борба за позиции и за евентуално преподреждане на силите и взаимоотношенията през втората половина на следващата година, което няма никаква връзка с това, което чувства и мисли гражданинът. Разделението ще продължава да расте и ще опрем пак до въпроса – къде е търпимостта ни.

Христова отбеляза с огорчение мъката, на която е подложен избирателят в дясното пространство: СДС като спомен го има. Споменът е енергия, споменът е мисъл, споменът е емоция, която можеше да бъде мобилизирана в един етап – когато се разделиха СДС и ДСБ беше мобилизирана част от енергията. В момента всичко е стихнало. В момента цялото говорене около кандидатурата на Петър Стоянов се опропасти, защото темата стана жертва на вътрешни борби на СДС и на неяснотата за перспективата утре. Нивото на конфликта е на лично присъствие.

Според Антоанета Христова СДС е необходим на ГЕРБ. Драмата на случая с Петър Стоянов е това, че не е ясно СДС като какво се явява в отношенията си с ГЕРБ, подчерта тя. По думите й всичко това поставя десницата в една, даже да не е договорена директно, зависимост и перспектива на възможни действия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна