Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Танева: Високата избирателна активност обърква политическите сценарии

Снимка: БГНЕС

Албена Танева, преподавател в СУ "Климент Охридски", коментира в "От петък до петък" ставащото в дясното политическо пространство.

Защо някой си вярва, че може да обедини десницата? За партийна десница ли говорим, или за политическа? Няколко пъти имаше самонадеяни изказвания и свършваха с жалки резултати. Има шанс онзи, който успее да излъчи позитивни послания и ясни идеи. Човек не може да мрази онези, които си мисли, че представлява.

От гледна точка на партийното имаме системен проблем – функцията на всяка партия е да представлява някого. Изследване на Института за модерна политика показа, че 65 от запитаните смятат, че партиите не представляват техните проблеми. Имаме голяма криза. Трябва да се мобилизира подкрепа за идеи, а не за личности. Това да не е ревю?!

При висока избирателна активност се объркват сметките на авторите на сценарии. Колкото повече хора гласуват, толкова повече пречат на хората, които купуват гласове. Ние не живеем от избори до избори - през останалото време гражданите не са публика, сеирджии. Можем да постигнем нещо само когато реагираме на случващото се. Ще имаме по-нестабилен парламент, ще влязат 5-6, а може и 7 партии, но от това какво ще бъде следващото представителство, ще зависи как ние ще оказваме въздействие.

Партиите трябва да представляват гражданите. Професията на политик е като всяка друга – може да се упражнява по високите стандарти или калпаво. Но ние трябва също да поемем отговорност на граждани, а не на наблюдатели. Цялата история с реакцията на избора на В. Марковска дойде от това пространство – показа, че имаме потенциал. Само че едва ли ще се случи преди изборите оформянето на партийно явление вдясно, което да обедини, каза А. Танева. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени