Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗС няма да подкрепи кандидатурата на Галя Гугушева за конституционен съдия

Снимка: БГНЕС

Процедурата така или иначе е задвижена, след като трима депутати са внесли кандидатурата на г-жа Галя Гугушева, но това, което се случва, поставя серия от въпросителни, свързани със самата кандидатура, която още в първите часове след като беше внесена, журналистите започнаха да задават въпроси, на които обществото няма отговор. Това каза депутатът Яне Янев в предаването "12+3".

Ние от РЗС считаме, че конституционен съдия може да стане човек, който наистина има моралните качества, има необходимия професионализъм и не бива да се прави компромис с това, защото случаят "Марковска" е твърде показателен и по никакъв повод не бива да се експериментира с кандидати, около които има съмнения, обясни Янев.

На въпрос защо РЗС не е внесла своя кандидатура за конституционен съдия, Янев отговори: Защото видяхме, че голяма част от парламентарните партии играят на инат на ГЕРБ и затова бламираха възможността да се проведе истинско състезание. Ние бихме участвали, ако - и призоваваме всички останали партии в парламента, всички партии да издигнат свои кандидати, да види обществото, че става въпрос за истинска конкуренция и тогава вече, който има най-добрите качества, който е най-добре подготвен и издържи теста на изслушването, нека да бъде конституционен съдия.

Ние от РЗС не бихме подкрепили кандидатурата на Галя Гугушева във връзка с това, което излезе в медиите, беше категоричен Янев и отказа да коментира думите на премиера Бойко Борисов, който заяви, че ще подкрепи кандидатурата на СДС, каквато и да е тя.

Ако комисията, която оглавявам, бъде сезирана, ще образувам преписка и ще изискам необходимите документи от компетентните институции. Това, което се появи в медиите за Гугушева, е доста тревожно. Няколко фирми, регистрирани на адреса, на които живее. Всичко това, особено в този момент, рефлектира много силно върху обществото и не бихме могли да бъдем съпричастни в избор на всяка цена, коментира още Янев и добави, че ако има нови данни на заседанието на комисията в сряда, ще бъде обсъждана темата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна