Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципов: С промените в Избирателния кодекс не се стремим да ограничим НПО

Снимка: БГНЕС

Искам да разсея опасенията на неправителствените организации, че се стремим да приемем текстове, които да ограничат тяхната дейност. Такова нещо няма. Идеята е да се запише една процедура по какъв начин се регистрират самите неправителствени организации от ЦИК. Предстои окончателно гласуване на предложената реакция именно по този въпрос в правната комисия и в пленарната зала. Това увери депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов в предаването "Нещо повече" във връзка с притесненията на три неправителствените организации, свързани с промените в Избирателния кодекс, отнасящи се до наблюдението на изборите.

Чисто и просто предлагаме процедура. Тази процедура за регистрация на самите организации и за техните наблюдатели е сходна с тази на застъпниците и политическите сили, добави той.

От своя страна изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов обясни, че представената формулировка не е тази, която е била обсъждана. Ако имаме предвид упълномощени представители – това, според мен, е нещото, което и ние си представяме, че следва да бъде коректният изказ, но всичко е въпрос на политическа воля. Знаем, че зад всяка власт стои политическата воля на управляващите. Ако те имат тази воля да го направят, то тогава мисля, че нещата биха могли да се развият по-позитивно.

Разговора с Калин Славов и Красимир Ципов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени