Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5,5 милиона евро са договорени досега през годината по три оперативни програми

Снимка: Архив

По оперативните програми "Транспорт", "Околна среда" и "Регионално развитие" са договорени над 5 и половина милиона евро за 10-те месеца на годината. Разплатени са над милион и половина евро, отчете докладът по управление на европарите. Представянето на доклада обаче прерасна в политически спор между управляващите и опозицията. 

Управляващите представиха положителни тенденции, съгласно които към днешна дата по седемте оперативни програми общият процент на договорените средства е почти 98 на сто, а процентът на разплатените средства е над една трета от ресурса. Червеният депутат Димчо Михалевски обаче атакува данните:

Не е големият ефект да докладваме, че 90 и няколко процента сме договорили, защото вие много добре знаете, че тези 90 и няколко процента са огромното наддоговаряне на "Околна среда", което няма да се случи в този планов период.

Станислав Иванов от ГЕРБ реагира остро и обвини предишното управление за проблемите в усвояването на евросредствата:

Това, че те две години спаха, затова, че не можаха да усвоят парите по ИСПА, затова, че не можаха да си подготвят адекватни проекти, допуснахте безобразни грешки, които и ние в момента не можем да ги оправим.

Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев обърна внимание, че избягването на риска от късен старт в усвояването на евросредствата и преодоляване на местата, които не са се възползвали от еврофондовете, са сред основните препоръки и за новия програмен период 2014-2020 година.

Председателят на комисията по контрола на европейските фондове Моника Панайотова подчерта, че България няма спрени оперативни програми, което я нарежда до страни като Финландия, Швеция и Дания.

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна