Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Пенсионерите няма да живеят по-добре през следващата година

Снимка: БГНЕС

Параламентът прие бюджетът на ДОО за 2013-а година. Това са пенсиите и онези социални плащания, за които внасяме данъци от заплатите си. Депутатите решиха, че от 1-ви април 2013-а минималната пенсия ще бъде 150 лева.

Хасан Адемов, депутат от ДПС и заместник-председател на социалната комисия, не смята, че пенсионерите ще живеят по-добре през следващата година. Не е ясно защо беше решено минималната пенсия да се увеличи от 1-ви април 2013-а, а не от 1-ви януари. От началото на прехода няма правителство, което да не се е изкушило да погледне предизброно към пенсиите. Само с 200 милиона са увеличени доходите за пенсии в този мандат, изчисли Адемов.

Хората не искат да се пенсионират, защото не могат да си позволят рязко снижаване на доходите. Според Евростат 49,1 процента от българските граждани са с доходи под линията на бедност или са застаршени от бедност. Една голяма група от тях са пенсионерите. За съжаление и майките, за първи път през следващата година, ще получават с 1 лев по-малко от определения от самия МС праг.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика е на мнение, че има две групи възрастни хора. Едната е на възрастните хора, които и да искат не могат да работят. Другата група е на тези, които искат да натрупат още стаж и да останат на пазара на труда. Нашето общество страда, че са малко активните хора, които да работят. По-скоро системата трябва да бъде възможно най-гъвкава. Не толкова да има една фиксирана възраст за пенсиониране, а различни. По-близо сме до реалностите, отколкото до популизма. Така Ганев коментира решенията на НС. Има някои положителни сигнали за България, но ако Европа не срещне трудности, прогнозира той.  

Чуйте мненията в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна