Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: Половината българи живеят под прага на бедността

Снимка: БГНЕС

България е на първо място по бедност, почти половината български граждани са под линията на бедността. Другият резултат от управлението на ГЕРБ е 3000 до 5000 деца по – малко годишно, каза в предаването "Неделя 150" депутатът от БСП Михаил Миков.

Нима Румъния нямаше по – големи задължения от България преди години? Защо бедността в Румъния е по – малка, защо заплатите там са по – високи? Нали все се сравняваме със съседите. Все по – трудно приказките, гръмките хвалби, обещанията за средноевропейски доходи в рамките на мандата и всякакви други трикове, номера, са с единственото очакване, че хората не помнят и като им повториш нещо три – четири пъти по телевизията забравят, каза Михаил Миков.

Депутатът от БСП заяви още в предаването "Неделя 150", че резервът от НЗОК е присвоени от държавата.

И Конституционният съд каза, че ГЕРБ няма право на това. ГЕРБ трябваше да преведе тези средства в касата. Кой е Дянков да казва няма да го правя, защото не ми харесва? Има решение на КС. Тези средства българинът ги дава за здраве, а не за фискалния резерв, припомни Миков.

По темата за доходите и протестът на майките срещу замразените пари за втората година на майчинството, депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев каза:

На пенсионерите е повишена минималната пенсия с 13-14 процента при инфлация 12. Увеличаваме пенсиите, без да застрашаваме финансовата стабилност. В бюджета са предвидени допълнително 30 млн. лева за детски градини, защото е много по – добре майката през втората година да се върне на работа, вместо да се деквалифицира. Майчинството не може да се обвърже с минималната работна заплата, заяви Димитър Главчев.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна