Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Атанасова: Задълженията на болниците са 350 млн. лева

Снимка: БГНЕС

Задълженията на държавните и общински болници към края на октомври са 350 млн. лева, обяви в предаването "Неделя 150" здравният министър Десислава Атанасова.

На държавните болници са 283 млн. лева, от тях просрочените задължения са 50 млн. лева, което е намаление в сравнение с по – ранни периоди. Почти всички държавни болници имат погасителни планове. Разбира се, тези които имаха задължения и ги изпълняват стриктно, а ние искаме всеки месец актуална справка и виждаме, че те се движат по оздравителни планове и разплащат задълженията си, каза министър Атанасова. В предаването "Неделя 150" тя съобщи, че през следващата седмица ще бъде обявен конкурс за избор на директор на "Пирогов".

Има нормативно определени срокове, в които следва да се проведе конкурсът – допускане на кандидатите по документи, разработването на концепции, събеседване с допуснатите кандидати. През новата 2013 година ще има избран нов директор на "Пирогов", каза Атанасова.

По темата за забраната за пушене, здравният министър каза, че до момента са извършени 116 хиляди проверки на 112 обекта за спазване на забраната за пушене.

Има издадени 1600 предписания, 390 акта за констатирани нарушения и 240 наказателни постановления на обща стойност 104 хил. лева, каза Атанасова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна