Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: ГЕРБ нямат желание да променят Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Ако до сряда от ГЕРБ не променят политическото си решение за Изборния кодекс, опозицията може да се обедини около внасянето на нови текстове, обяви в предаването "Неделя 150" депутатът от БСП Димчо Михалевски.

Решението е просто. Първо, по линия на информиране на европейските институции. Второ, ако ГЕРБ не намерят до сряда предложение за изход, ние можем да влезем в консултации с другите опозиционни партии и да предложим нови изменения в Изборния кодекс, като вносители. Няма да останем в пасивна ситуация, защото това е фундамента на демокрацията - Изборния кодекс, каза Михалевски.

От ДПС са предпазливи относно този вариант за излизане от патовата ситуация с Изборния Кодекс. Според депутата от ДПС Христо Бисеров предложения от БСП вариант, не е най – доброто решение.

Внасянето на нови текстове може да стане, ако има консенсус в парламента. ГЕРБ бяха изненадани, че изпаднаха в такава изолация и сега не могат да вземат правилното решение. Имам усещането, че този път опозицията  е много категорична и много нахъсана да противодейства на поведението на ГЕРБ. Те продължават да си мислят, че имат мнозинство, каза Христо Бисеров.

Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, управляващите нямат желание да коригират правилата.

Сърцевината на тази криза е в нежеланието и неосъзнатата необходимост за промяна на правилата. ГЕРБ действително харесват създадения от тях Изборен кодекс и вярват, че той не съдържа дефицити, за да се подлагаме на това изпитание, каза Цонева.

По думите й, възможността неправителствените организации да влияят върху процеса на изготвяне на новите изборни правила е ограничена.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна