Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Атанасов: Протестиращите обвиняват Игнатов в защита на корупцията във ФНИ

Снимка: БГНЕС

В центъра на София днес отново имаше протести на учени срещу начина, по който Фонд "Научни изследвания" разпределя парите за наука. Учените поискаха и оставката на министър Сергей Игнатов и по време на демонстрацията изпращаха есемеси на телефона на премиера Бойко Борисов. Виктор Атанасов, главен асистент във Физическия факултет на СУ, обясни, че целта на такова едно действие е да се види, че властта взема отношение по този важен за обществото проблем.

По-лошото е, че министър Игнатов не се самосезира за тези нарушения, което изкара хората на улицата. Те видяха в действията на министъра един защитник на корупцията във Фонд "Научни изследвания". Играта на лобитата в министерството и в парламента е много голяма, каза Атанасов и съобщи, че днес са депозирали жалба в съда.

Жалба за незаконността на заеманото от Гюров място във Фонд "Научни изследвания", защото няма професорска степен. Оставките не са достатъчни. Имаме 15 милиона, които са раздадени по нечестен начин. Невалидни са и протоколите от заседанията, защото Гюров не заема законно това място. Очакваме от Борисов научен и финансов одит на Фонда.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени