Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Караджова: Над 2 милиарда лева се влагат за депа за отпадъци и пречиствателни станции

Снимка: БГНЕС

Всички средства по приоритетната ос "Биоразнообразие" са договорирани 100 процента. Сумата за биоразнообразие е около 200 милона лева, около 15 процента са разплатени, заяви министър Нона Караджова в предаването "12+3".

По отношение на изграждането на депата за отпадъци и пречиствателните станции министърът на околната среда и водите обясни, че тази година има преизпълняване на усвояването на средствата.

В този програмен период, в двете области, се влагат над 2 милиарда лева в нашите населени места. Ако не бяха тези средства, тази инфраструктура нямаше да се изгради. За води, канализации и пречиствателни станции имаме почти 150 процента наддоговаряне. Разплатени са около 18 процента от средствата по програмата. От скоростта, с която общините се движат, зависи и скоростта на програмата, каза Караджова.

За всички населени места с над 10 000 жители до края на 2010-а година България трябваше да построи съоръжение за канализация и пречистване на отпадъчните води.

В началото на 2010-а година ние отправихме покани към тези общини, които нямат такива съоръжения. Някои общини имаха готовност, други обаче нямаха никакви проучвания. Голяма част от тях правят своите проучвания. С тези общини, ако не успеят да стартират навреме строителството, ще бъдат прехвърлени за новата оперативна програма, която е от 2014-а година. Очакването ни към тези общини е през 2013-а да приключат.

За отпадъчните води по морето Караджова заяви, че, без няколко малки населени места, всички останали са със сключени договори за изплънение на проекти за пречиствателни станции. Всичко е обхванато, но това беше едно изключително усилие.

Нона Караджова посочи, че министерството има конкретни предложения какви мерки да се финансират.

Колегите от всички министерства приемат пълен приоритет на финансиране на проекти за енергоспестяване и енергийна ефективност; проекти за екологичен градски транспорт.

В коментар на подписката, внесена от кмета на Банско за разширяване на ски зоната, още писти и нов кабинков лифт, Караджова каза:

В конкретния случай, както и със случая Витоша ски зоната, виждам нещо много странно. От една страна, излизат на протест неправителствени екологични организации, от друга - хотелиери, местни жители и общини, но никога не сядат на една маса. Моята роля като министър е съвсем различна. Нашата задача е, когато такъв проект дойде в министерството, да проведем всички процедури и да се произнесем дали този проект е в рамките на закона, дали ще има отрицателно въздействие. Да си седнат на масата, да направят обществено обсъждане, културните хора правят така.

Чуйте разговора с министър Нона Караджова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна