Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Цеков: Одобрението на властта беше лоша услуга за един от кандидатите за главен прокурор

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет избира днес главен прокурор под силната лупа на Брюксел и други институции. Кандидатите за поста са ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов, заместник-главният прокурор Галина Тонева и председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Новият главен прокурор ще бъде избран чрез електронно гласуване.

Борислав Цеков, председател на Управителния съвет на Института за модерна политика, коментира в „Преди всички“ предстоящия избор.

Твърде късно започва формирането на Граждански съвет. Но като при този избор трябва да се отчетат две неща – ясни кандидати и биографии. Но трябва да има и пълноценно изслушване и да няма замитане под килима на данни от биографиите, както беше при г-жа Марковска.

Предишните прокурори не бяха избирани по този начин. По-спокоен щях да бъда, ако се гласуваше едновременно за тримата кандидати. Не съм видял сериозни доказателства, че ще има нарушение на тайната на вота. Върху този ВСС лежи задачата да изведе системата от тази ниска точка на обществено доверие.

Беше мечешка услуга за един от кандидатите това, че изпълнителната власт изрази предпочитанията си към него.

Гражданският съвет не трябва да бъде декоративна структура. Трябва да има стандарти за взаимодействие с ВСС. Не искаме да се подменят гражданските интереси с партийни – така Цеков коментира недоволството на "България на гражданите" от това, че сдружението не е включено в Гражданския съвет.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени